21 Απρ 2016

Απόψεις για το νέο καταστατικό της ΝΔ
Θανάσης Τσιάνος
Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος Ε.Μ.Π.
Η χώρα έχει ανάγκη από έναν νέο πολιτικό φορέα, που θα ενώσει όλες τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις της κεντροδεξιάς, απαλλαγμένος από τα βάρη και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Η Νέα δημοκρατία ως μια παράταξη ευθύνης (όπως πάντα θέλαμε να την ονομάζουμε) οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναδιαμορφωθεί και να αποτελέσει τον νέο διευρυμένο πολιτικό φορέα που έχει ανάγκη η χώρα.

1η πρόταση


Στόχος είναι η μετατροπή του κόμματος σε  κόμμα αρχών. Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα επικαιροποιημένο, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο αρχών που θα αποτελεί το έναυσμα  για την διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης.

 Το καταστατικό θα πρέπει να διαφυλάσσει και να εξυπηρετεί  ( εκτός των άλλων) το πλαίσιο αρχών του κόμματος  ώστε καμία εκάστοτε ηγεσία να μην μπορεί  να παρεκκλίνει από τις αρχές και αξίες της παράταξης.   Είναι σημαντικό για τους  πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν στις εκλογές,  για τα μέλη του κόμματος σε ποιο πολιτικό χώρο βρίσκονται και για τα στελέχη του κόμματος  τι ακριβώς υπηρετούν. 

Το πλαίσιο αρχών θα μπορεί να αξιολογείται και να επικαιροποιείται στο συνέδριο του κόμματος ( κατόπιν εισήγησης της πολιτικής επιτροπής) , αλλά συγχρόνως θα αξιολογούνται οι πολιτικές και τα στελέχη της ΝΔ στους βαθμό που υποστηρίζουν ή όχι το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο αρχών.

Μόνο έτσι  θα υπάρξει συλλογικότητα στη ΝΔ. Όταν τα μέλη της (μέσα από το συνέδριο) θα θέτουν το ιδεολογικό και πολιτικό  πλαίσιο αρχών που θα υπηρετείται με "ευλάβεια" από  τα στελέχη, την ηγεσία και πάνω από όλα από τον πρόεδρο του κόμματος. 

2η πρόταση


Ασυμβίβαστο Βουλευτή - Υπουργού.  Η συγκεκριμένη πρόταση  αποτελεί  και προϋποθέτει μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος αλλά θα μπορούσε η ΝΔ να δώσει το "καλό παράδειγμα" ( με σκοπό αργότερα στην συνταγματική θέσπιση του Ασυμβίβαστου) με καταστατική δέσμευση  που θα ορίζει  αν όχι ασυμβίβαστο ( που αποτελεί η  ιδανική λύση) ποσόστωση  π.χ. 70%  εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί 30% κοινοβουλευτικοί υπουργοί. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πελατειακή σχέση βουλευτή  - ψηφοφόρου και επιτρέπει στον αυριανό πρωθυπουργό της ΝΔ να κυβερνήσει με ικανότερο  κυβερνητικό σχήμα χωρίς τις τριβές και τους πολιτικούς εκβιασμούς των βουλευτών. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων