8 Απρ 2016

ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
στέλεχος της Κίνησης των 100...


Παγκόσμιο τσουνάμι ξέσπασε, αυτές τις μέρες, από τις διαρροές των PANAMA PAPERS (τη μεγαλύτερη στην ιστορία διαρροή απόρρητων εγγράφων) για υπεράκτιες Εταιρείες, Τράστ και Ιδρύματα που φοροδιαφεύγουν. Εταιρείες που ανήκουν ή συμμετέχουν σ’ αυτές βασιλείς, Πρόεδροι Δημοκρατιών, Πρωθυπουργοί, Οικονομικοί Κροίσοι ανά την υφήλιο και οι ισχυροί αυτού του κόσμου.

  Και βέβαια συμμετείχαν στο παγκόσμιο αυτό πάρτι της φοροδιαφυγής και Έλληνες, μερικοί απ’ τους οποίους υπήρξαν στενοί συνεργάτες και κολλητοί μεγαλόσχημων Πολιτικών της Χώρας μας! Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως η διαφθορά παραμένει κορυφαία Πρόκληση για την Ελλάδα αν θυμηθούμε τα λόγια του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πως «κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένων».


  Η διαφθορά στη Χώρα μας όμως καταγράφεται γλαφυρά στην πρόσφατη συνέντευξη, σε Έλληνα δημοσιογράφο, του Περουβιανού Χοσέ Κάρλος Ουγκάζ, επικεφαλής της διεθνούς διαφάνειας. Αποκαλύπτει στοιχεία σοκαριστικά και καθόλου τιμητικά για την Ελλάδα και αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Η διαφθορά για την Ελλάδα είναι απόρροια μιας κρίσης αξιών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας που προηγήθηκε της Οικονομικής κρίσης… Αντί της ακεραιότητας οι ηγεσίες κινούνται με γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις. Ο νεποτισμός είναι βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής τάξης στη σημερινή και σε προηγούμενες κυβερνήσεις… Η διαφθορά αντικατοπτρίζεται σε ηγεσία χωρίς όραμα, διεφθαρμένους πολιτικούς και έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς…». Είπε και άλλα πολλά για την Ελλάδα ο Περουβιανός πολιτικός ο οποίος τα έψαλε χοντρά σε όλους τους πολιτικούς μας, τωρινούς και παλαιότερους, που τους κατηγορεί ανοιχτά για πελατειακές σχέσεις, διαφθορά και νεποτισμό.
 
  Απ’ όσα λοιπόν αποκαλύφθηκαν με τη διαρροή των PANAMA PAPERS για το πάρτι φοροδιαφυγής των ισχυρών του κόσμου (που οδήγησε ήδη σε παραίτηση τον Ισλανδό Πρωθυπουργό) και από τη συνέντευξη του Χοσέ Κάρλος Ουγκάζ για την Ελλάδα, γίνεται ολοφάνερο πως η διαφθορά δεν είναι μόνο θέμα Ελληνικό. Και οι πέντε ήπειροι της γης συνδέονται στενά μαζί της. Είναι θέμα παγκόσμιο και διαχρονικό! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως τα φορολογικά βάρη πλήρωναν αποκλειστικά και θα πληρώνουν διαρκώς μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικροεπαγγελματίες.

  Σε μια εποχή όμως που η Ελλάδα στραγγαλίζεται από τους πιστωτές της και την ανθρωπιστική κρίση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, αποτελεί μέγιστη κοινωνική και πολιτική πρόκληση η συμμετοχή Ελλήνων Κροίσων σε Παγκόσμια πάρτι φοροδιαφυγής με καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε φορολογικούς παράδεισους, χωρίς καν να ελέγχονται η προέλευση και η νομιμότητά τους. Και η πρόκληση αυτή καταντά εξοργιστική όταν τα πρόσωπα αυτά απολαμβάνουν, επί πλέον, της ανοχής και της προστασίας υψηλά ισταμένων Πολιτικών. Όλα αυτά όμως ο λαός τα καταγράφει! 

  Στο υποθετικό ερώτημα τώρα αν μπορεί, και με ποιο τρόπο, να σπάσει το κακοφορμισμένο αυτό απόστημα της διαφθοράς στη Χώρα μας, η αυθόρμητη απάντηση είναι. Αναμφισβήτητα μπορεί. Αλλά με την προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική βούληση, ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ και το αναγκαίο Πολιτικό ΗΘΟΣ, στο σύνολο της πολιτικής μας ηγεσίας για την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά οι Πολιτικοί Ταγοί μας πως όπου υπάρχει πολιτική βούληση δεν υπάρχει διαφθορά. Και ακόμη, πως η διαφθορά και η διαπλοκή ξεθεμελιώνουν την Ελλάδα και αποδομούν το μέλλον των επομένων γενεών.

  Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό να επιδείξουν γενναιότητα, ήθος και Εθνική ομοψυχία. Γιατί μόνο έτσι θα αναβαθμισθεί το Πολιτικό μας σύστημα και θα ανακτήσουν και πάλι η Πολιτική και οι Πολιτικοί μας την εκτίμηση του κόσμου και τη χαμένη τους αξιοπιστία. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων