20 Απρ 2016

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασίλης Χατζόπουλος,
γεωπόνος, π. πρόεδρος γεωτεχνικού επιμελητηρίου κεντρ. Ελλάδος

  Για δεκαετίες ολόκληρες η χάραξη της αγροτικής πολιτικής γινόταν ερήμην των δραστηριοποιούμενων  στον αγροτικό χώρο και, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι κοινοτικοί πόροι που ήταν διαθέσιμοι όλα αυτά τα χρόνια για την ενίσχυση της παραγωγικής προσπάθειας στον αγροτικό χώρο διέρρεαν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και σε ένα μεγάλο βαθμό λανθασμένα από τους ασκούντες κάθε φορά την αγροτική πολιτική.

  O αγροτικός κόσμος και οι πραγματικοί επαγγελματίες της αγροτικής παραγωγής έχουν πληρώσει ακριβά την στρεβλή εικόνα αγοράς που παρουσιάζει ο τομέας των αγροτικών προϊόντων με την σοβιετικού τύπου εξάπλωση της γραφειοκρατίας σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων.

  Σήμερα από το γεγονός ότι η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, την μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων και τον περιορισμό της κρατικής βοήθειας, έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον των γνήσιων συντελεστών της αγροτικής παραγωγής προς την πραγματική αγορά. Όλο και περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων διαμορφώνεται από προϊόντα με ζωηρή ζήτηση από την αγορά.

  Την ίδια στιγμή που όλοι υφιστάμεθα την πίεση της οικονομικής κρίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προσπάθειες στον τομέα της συσκευασίας και τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων, της δημιουργίας ετικέτας και της συστηματικής διασύνδεσης με τις αλυσίδες λιανικής στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι γεωπόνοι κυρίως ιδιώτες έχουν πιάσει δουλειά στο χωράφι, αναζητώντας ψαγμένες λύσεις στο πολλαπλασιαστικό υλικό και τηρώντας πιστά το μοντέλο της ολοκληρωμένης επιστημονικής αγροτικής διαχείρισης.

  Τα σχήματα συμβολαιακής γεωργίας, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλο το εύρος της αγροτικής Ελλάδος, σε πολλές περιπτώσεις  δείχνουν να ενηλικιώνονται και να κινούνται πέραν της απλής συνεργασίας και για την άντληση χρηματοδότησης.

  Μεταποιητικές επιχειρήσεις σιγοντάρουν τους αγρότες στην τήρηση προδιαγραφών στην παραγωγή, κάτι που διευκολύνει το χτίσιμο υπεραξίας στα προϊόντα και προϋποθέσεων καλύτερης πρόσβασης στην αγορά.

  Αυτό που χρειάζεται και πρέπει να γίνει σήμερα που όλοι υφιστάμεθα την πίεση της οικονομικής κρίσης και κυρίως, για την αγροτική οικονομία είναι λιγότερο κράτος, λιγότερες παλινωδίες στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, σαφέστερο θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις χρήσεις γης, αποκατάσταση των αδικιών που μεταφέρουν τα ιστορικά δικαιώματα στους παλαιούς και γηρασμένους αγρότες και διευκολύνσεις στους νέους με κίνητρα στην αναζήτηση της σύγχρονης τεχνολογίας.


4 σχόλια:

 1. Σωστά, προς τη σωστη κατεύθυνση. Η αγροτική παραγωγή με ηλεγμένα προιόντα
  προσφέρεται για άμεση εξαγωγή που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Τα προξενεία μας μπορούν να ενεργοποιηθούν και να ενισχυθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στη χώρα μας η κάθε πολιτική από όλους τους Υπουργούς Γεωργίας μέχρι σήμερα εξαντλείται στο να διαφημίσουν και μάλιστα με ιδιαίτερο καμάρι πόσα χρήματα μοιράζουνε, τόσα για επιδοτήσεις, τόσα για σχέδια βελτίωσης, τόσα.., τόσα… και ξεχνάνε για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση μας χορηγεί αυτά τα χρήματα, για το αναγκαίο, να δώσουμε υπεραξία στην ίδια την αγροτική παραγωγή, αυξάνοντας την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία σ’ αυτά, αλλά κυρίως να αυξήσουμε τις εξαγωγές προς άλλες χώρες, ενεργοποιώντας βεβαίως και τα προξενεία μας.
  Βασίλειος Χατζόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η αγροτική οικονομία χρειάζεται πάση θυσία επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πίστης, σταθερής κοινοβουλευτικής αποδοχής και ευθύνης, σοβαρότητας, η οποία θα ολοκληρώσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη για να λύσει τις μεγάλες ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας
  ΤΟΜΗΣ ΚΑΛΙΓΕΡΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χρόνια τώρα, λάθη και παραλείψεις τόσο των κυβερνήσεων όσο και των αγροτικών συνεταιρισμών και οι ολιγωρίες από την πλευρά των αγροτών, δεν έδωσαν την δυνατότητα «ουσιαστικής αξιοποίησης» του θεσμικού πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι οι Έλληνες Αγρότες απώλεσαν τις πολλαπλές δυνατότητες που τους πρόσφερε απλόχερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Δημήτρης Καλτσογιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων