30 Μαρ 2016

Ομιλία συγγραφέα Γ. ΣούρλαΣας ευχαριστώ όλους που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση. Με την παρουσία σας εδώ πολιτικοί, ενεργοί πολίτες, ανιδιοτελείς αγωνιστές από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδος εκφράζετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή ζοφερή κατάσταση και για να πορευθεί και πάλι η χώρα μας το δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας και της δημιουργίας.

Ευχαριστώ τους  εκλεκτούς ομιλητές, Κ. Χρυσόγονο, Ν. Δένδια, Α. Λοβέρδο, Αντ. Φούσα, Ν. Κατσαρό και τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και συντονιστή  Κ. Χαρδαβέλλα για την τιμή που μου έκαναν να παρουσιάσουν το βιβλίο.


Κυρίες και κύριοι,

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι:
Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε.
Το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε κάτω από το βάρος της διαφθοράς και της διαπλοκής,  φαινόμενα που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση.

Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη  για ένα νέο πολιτικό σύστημα.

Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημανθεί ότι το πολιτικό σύστημα δεν το συνιστά μόνο το Σύνταγμα, αλλά το σύνολο των θεσμών με τους οποίους η πολιτεία ρυθμίζει την οργάνωση της εξουσίας και καθορίζει τη θέση των πολιτών μέσα σε αυτή.

Επομένως για ένα νέο πολιτικό σύστημα δεν απαιτείται μόνο η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και η επαναθέσμιση για να θυμηθούμε τον Καστοριάδη - επαναπροσδιορισμός των θεσμών και καθιέρωση νέων.

Για ένα νέο πολιτικό σύστημα:
 • Απαιτείται η αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Ο Έγελος υποστηρίζει ότι κάθε σύστημα δημιουργεί τις δυνάμεις που το ανατρέπουν με ένα άλλο που είναι νέο και μέρος του παλιού.
 • Απαιτείται ήθος στην πολιτική. Πολιτικοί με εντιμότητα, αξιοπρέπεια, ηθική συνείδηση.
 • Απαιτείται ηθικό κοινωνικό υπόβαθρο. Για την άσκηση κοινωνικού ελέγχου, για πράξεις και παραλείψεις.
Πρωτίστως όμως για να ανατάξουμε τη νοσηρή πολιτική κατάσταση που υπάρχει απαιτείται επαρκής ουσιαστική πολιτική βούληση.

Θα περιοριστώ σε δύο ενότητες που είναι στην επικαιρότητα:  στη διαφθορά και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ως προς τη διαφθορά πρέπει να καταστεί σαφές ότι:
Όπου υπάρχει πολιτική βούληση δεν υπάρχει διαφθορά και όπου υπάρχει διαφθορά δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Όσοι ασκήσαμε εξουσία γνωρίζουμε ότι:
Χωρίς τη συμμετοχή ή την ανοχή των πολιτικών, των παραγόντων της εξουσίας, δεν μπορεί να υπάρξει διαπλοκή.

Η διαπλοκή είναι οικονομικό έγκλημα και το έγκλημα θέλει δύο μόνο η αυτοκτονία θέλει έναν.

Οι συζητήσεις και αναζητήσεις για την καταπολέμηση της διαπλοκής είναι αποπροσανατολιστικές .
Διαπλοκή με έντιμους πολιτικούς, με ήθος και αξιοπρέπεια δεν υπάρχει.
 • Δεν μπορεί να υπάρχει διαπλοκή στα Μ.Μ.Ε. χωρίς την ανοχή ή συμμετοχή παραγόντων της εξουσίας της εκάστοτε κυβέρνησης.
 • Δεν θα μπορούσε να υπάρχει το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου χωρίς την ανοχή, τη συμμετοχή, την εσωτερική πληροφόρηση από παράγοντες της εξουσίας.
 • Δεν μπορεί να υπάρξει λαθρεμπόριο καυσίμων, νόθευση των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς την ανοχή παραγόντων της εξουσίας που γνωρίζουν τους πάντες και τα πάντα και παραμένουν απλοί θεατές, προφανώς με το αζημίωτο οικονομικά ή πολιτικά.

Τώρα ως προς το Σύνταγμα

Χρόνια γίνονται συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει καταστεί η μεγάλη προσδοκία και παρόλα αυτά δεν προωθείται.

Και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης
 • ως προς το σεβασμό στο Σύνταγμα και
 • ως προς την αναθεώρηση. 
Δεν χρειάζεται αναθεώρηση για να:
 • Τηρούμε τις διατάξεις του Συντάγματος
 • Να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις των Δικαστηρίων
 • Να μην προωθούμε νομοσχέδια για εξυπηρέτηση συμφερόντων του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, παραβιάζοντας το Σύνταγμα,
 • Να τίθενται ζητήματα αντισυνταγματικότητας στη ψήφιση νομοσχεδίων για κομματικές σκοπιμότητες, χωρίς ποτέ καμία να γίνεται δεκτή και στην συνέχεια όταν η αντιπολίτευση γίνεται κυβέρνηση να εφαρμόζει τους νόμους που έκρινε   αντισυνταγματικούς .
Δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος για ορισμένες ρυθμίσεις, που μπορεί να εξυγιάνουν, να εκσυγχρονίσουν το πολιτικό σύστημα, όπως:

Μείωση αριθμού βουλευτών σε 200, άλλωστε έχουμε αυξομειώσεις (το 1950 μειώθηκαν από 354 σε 250 και το 1952 αυξήθηκαν από 250 σε 300).
Στη Γαλλία,  σε 190.000 αντιστοιχεί ένας Βουλευτής.
Στην Ελλάδα, αντιστοιχεί  1 Βουλευτής σε 37.000.
Στην Ολλανδία σε 16εκ. αντιστοιχούν 150 Βουλευτές.

Ασυμβίβαστο Βουλευτών και Υπουργών (Γαλλία - Βέλγιο). Να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών (44 στη Β' Αθηνών, 16 στη Α’ Θεσσαλονίκης), χρόνια συζητείται, αλλά δεν γίνεται για ευνόητους λόγους.

Πόθεν έσχες - Ιστορική Αναδρομή (πρώτος Νόμος πριν από 50χρόνια, 21 τροποποιήσεις, διάτρητος).

Έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, των βουλευτών  και των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων Βουλευτών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας.

Εκλογικό Σύστημα. Μπορεί να οριστεί με νόμο, αν ψηφιστεί από 200 Βουλευτές.
 Όταν ο εκλογικός νόμος, ράβεται στα μέτρα κομματικών σκοπιμοτήτων, τότε δεν λειτουργεί στην ουσία η Δημοκρατία.


Τώρα για την «Κίνηση των 100»

Μας ρωτούν σε ποια παράταξη ανήκουμε, τι πρεσβεύουμε, σε τι αποβλέπουμε;
Για όλα αυτά τα ζητήματα, μίλησε με σαφήνεια ο Ν. Κατσαρός, για λογαριασμό της Κίνησης.

Εγώ συνοπτικά θα ήθελα να πω ότι:
Ανήκουμε πρωτίστως στην παράταξη που λέγεται Ελλάδα και στη συνέχεια ο καθένας μπορεί να είναι ενταγμένος σε όποιο κόμμα επιθυμεί.
Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικές επιδιώξεις και κομματικούς πατριωτισμούς.
Η πατρίδα τους χρειάζεται όλους, στεγασμένους κάτω από αυτό που λέγεται Ελλάδα.

Ως προς τις επιδιώξεις μας:
 • Θέλουμε να συμβάλουμε στην έξοδο από την κρίση, στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής, στην αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών.
 • Θέλουμε να συμβάλουμε οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος με στέρεες βάσεις που να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο για το οποίο έγιναν υπεύθυνες επισημάνσεις και σημαντικές προτάσεις από τους ομιλητές. 
Ένα σύστημα που να προάγει την ηθική συνείδηση, να αναπτύσσει ένα ηθικό κοινωνικό υπόβαθρο και να μην αφήνει περιθώρια, παράθυρα και χαραμάδρες για την ανάπτυξη κυκλωμάτων διαπλοκής, διαφθοράς που οδήγησαν την Ελλάδα στη συμφορά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον για τις προτάσεις μας, δεν θα περιοριστεί μόνο στον Αρχηγό της  Ν.Δ., Κυρίακο Μητσότακη, όπως προκύπτει από την επιστολή που μας έστειλε, αλλά και από τους άλλους Προέδρους των κομμάτων στους οποίους απευθύναμε την πρόσκληση.

Μετά από όλα αυτά προβαίνουμε σε δύο προτάσεις, που διαμορφώνονται από τη σημερινή μας συζήτηση:
 1. Να αρχίσει επιτέλους η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος
 2. Να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οποίες δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. 
Ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και θα καταδείξουν ότι πράγματι υπάρχει πρόθεση για την οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού συστήματος.

Και συγκεκριμένα:
 • Μείωση του αριθμού των Βουλευτών
 • Κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών
 • Πόθεν έσχες
 • Εκλογικό σύστημα
 • Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διαφάνεια
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα και οι σχετικές προτάσεις, γίνονται εδώ στην Παλαιά Βουλή, στο ιστορικό αυτό κτίριο, που λειτουργούσε μέχρι το 1932 και σήμερα μας φιλοξενεί.

Ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων