28 Μαρ 2016

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ


Γεώργιος Σούρλας,
π. Υπουργός, π. Αντιπρόεδρος της Βουλής


Στις προτεραιότητες, στον πυρήνα της αναγέννησης του πολιτικού συστήματος πρέπει να είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό υπαγορεύουν:
  • Οι συνθήκες που επικρατούν με την πρωτοφανή κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά βαθιά πολιτική, κοινωνική, είναι κρίση αρχών και αξιών.
  • Η διαπίστωση ότι ορισμένες διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας.
  • Διατάξεις του Συντάγματος, όπως αυτή με το ατιμώρητο των Υπουργών που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, περί ισοτιμίας και ισοπολιτείας, πλήττουν το κύρος της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου.
  • Ο εκσυγχρονισμός, εξορθολογισμός του δημοκρατικού συστήματος και η περαιτέρω θωράκιση για την εθνική υπόσταση και κυριαρχία, με την ενίσχυση των υφιστάμενων θεσμών και καθιέρωση νέων.

Η «Κίνηση των 100», άνοιξε το διάλογο για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, την αναθεώρηση του Συντάγματος με την παρουσίαση του βιβλίου «Για ένα  νέο πολιτικό σύστημα», με ομιλητές εκπροσώπους κομμάτων και ευρεία συζήτηση.

Με βάση τα στοιχεία τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις, η «Κίνηση των 100» θα συνεχίσει το διάλογο σε όλη τη χώρα.

Θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της θεματικές ενότητες, που ο κάθε επισκέπτης μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του.

Τα συμπεράσματα των συζητήσεων κωδικοποιημένα, θα διαβιβαστούν στην πολιτική ηγεσία της χώρας προκειμένου να αξιοποιηθούν με την προσδοκία ότι θα αρχίσει επισήμως η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και άμεσα θα ληφθούν αποφάσεις, που δεν εμπίπτουν στη διαδικασία της αναθεώρησης και μπορούν να ρυθμιστούν με νόμους ή αποφάσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων