28 Μαρ 2016

ΑΘΕΑΤΗ ΑΠΑΤΗ


Γεώργιος Σούρλας,
π. Υπουργός, π. Αντιπροέδρος της Βουλής


Μια άλλη μορφή διαφθοράς-διαπλοκής είναι η αθέατη απάτη. Είναι αυτή που δεν μπορούν όχι μόνο πολίτες, άνθρωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και πολιτικοί  να υποψιαστούν. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες που ορισμένοι έχουν εσωτερική πληροφόρηση ή τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη λήψη  αποφάσεων, οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, όπως επί παραδείγματι:Οικονομικοί παράγοντες γνωρίζουν τα σχέδια των υπηρεσιών και τις αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων και προβαίνουν σε αγορές εκτάσεων σε χαμηλές τιμές σε περιοχές που πρόκειται να γίνουν δημόσια έργα και στη συνέχεια με τις απαλλοτριώσεις και την κατασκευή των έργων οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη.

Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες προσαρμόζουν αποφάσεις για έργα και αναπτυξιακά σχέδια όχι βάσει των αντικειμενικών εκτιμήσεων και αναγκών του Δημοσίου, αλλά των συμφερόντων ορισμένων.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις για άμεσο πλουτισμό από εσωτερική πληροφόρηση, όπως έγινε με τις υποτιμήσεις της δραχμής και την απάτη του Χρηματιστηρίου. Ορισμένοι αποκόμισαν τεράστια ποσά και όχι μόνο αυτό αλλά μπορεί να έχουν εξελιχθεί σε διαμορφωτές της κοινής γνώμης και παράγοντες ποδηγέτησης της πολιτικής ζωής.

Το εξωφρενικό και προκλητικό είναι οι διαπλεκόμενοι να εμφανίζονται καθ’ όλα νόμιμοι και ηθικοί, ευφυείς για τη διορατικότητά και τις επιτυχημένες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ενώ είναι γνωστό ότι  ο  πλουτισμός τους είναι αποτέλεσμα της πρόσβασης στα κέντρα αποφάσεων, της εσωτερικής πληροφόρησης και των κατευθυνόμενων αποφάσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων